Organizator: Centrul Local ”Axente Sever” Alba Iulia

Locația: Cetate Alba Iulia – Obelisc 

Data: Mai multe detalii in curand


Coordonator Local:

Număr de contact: 

E-mail:


 

 Despre noi

Centrul nostru local a pornit în 5 octombrie 1994 ca o iniţativă a unui grup de tineri munţomani mânaţi de pasiunea pentru cărări mai mult sau mai puţin bătătorite. La 20 de ani de la înfiinţare, centrul nostru local îşi continuă misiunea de a face educaţie pentru viaţă prin dezvoltarea tinerelor caractere şi îşi poartă în continuare copiii pe munte învăţându-i cum să lase lumea un pic mai bună decât au găsit-o. Cu toate că timpul a trecut cu experienţe peste organizaţie, noi întinerim cu fiecare tabără si festival pe care le organizăm, însă nu fără a deprinde învăţăturile necesare.

Iar pentru că dorim ca ceea ce facem să aibă un impact şi în comunitatea din care facem parte încercăm din 2010 să organizăm Festivalul Luminii pentru a oferi oamenilor şansa de a vedea familia noastră cercetăşească dar şi pentru a-i îndemna să se bucure de lucrurile mărunte din vieţile lor, lucruri pe care noi le savurăm din plin cu fiecare ocazie. Suntem în prezent la a 6-a ediţie de Festivalul Luminii şi sperăm ca avântul nostru să nu se oprească aici.

 

Despre ediţiile anterioare

Înainte de a vorbi despre ediţiile anterioare, simt că este necesar să subliniez faptul că în fiecare ediţie organizată până în prezent am avut parte de o provocare constantă pe care am reuşit cu mult efort să o trecem de fiecare dată într-un fel sau altul-vremea. Încep să cred că Festivalul Luminii nu se poate organiza altfel şi că una dintre marile satisfacţii pe care trebuie să ni le ofere în fiecare an este faptul că am reuşit să îl organizăm în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile.

Am pornit cu FL în 13.03.2010 în spaţiul din faţa Universităţii „1 Decembrie” pe care l-am decorat cu peste 2000 de gulguţe, „televizoare” din carton cu poze de la diverse activităţi şi cu cel mai important ingredient, „bucuria lucrurilor mărunte”. Ca activităţi desfăşurate în cadrul festivalului am inclus artă teatrală, cântece de chitară şi tradiţionalul british bulldog. Întreaga acţiune a fost pusă în mişcare de un grup de doar 50 de cercetaşi.

Festivalul Luminii s-a desfășurat pentru a doua oară în Alba Iulia, în data de 7 mai, de data aceasta în Cetatea Alba Carolina, la poarta a III-a a Cetății, lăudându-se de această dată cu un total de peste 4000 de gulguțe, tot atâtea lumânări aprinse, aproape 2 saci de pietricele, peste 60 de poze atât din activitățile centrului local, cât și a unor artiști locali, 2 băieți ce făceau caricaturi, trupa de teatru Skepis alături de exploratorii noștrii, un clovn asaltat de zeci de copii, mai mici și mai mari, chitariști, origami, lupișori care fugeau în toate direcțiile și ajutau pe toată lumea, mirese care își făceau poze printre gulguțe, o mulțime de oameni impresionați, și nu în ultimul rând o echipă unită, formată din lupișori, temerari, exploratori, seniori și lideri, însumând 70 de voluntari interni.

Cea de-a treia ediţie s-a bucurat de un număr ridicat atât de voluntari (80) cât şi de trecători. În Alba Iulia, pe parcursul celor două ore de festival, au fost organizate activităţi de tip atelier (workshop), dar şi jonglerii, origami, teatru-forum şi diferite activităţi în urma cărora publicul poate rămâne cu o amintire: redescoperirea lucrurilor mărunte prin diferite jocuri de cuvinte, scrise pe hârtii, măşti veneţiene şi diferite jocuri cercetăşeşti.

A patra ediţie Sub sloganul redescoperă frumusețea lucrurilor mărunte, am aprins 4500 de gulguțe pentru a oferi participanților la evenimentul nostru acel amestec de surpriză și de feerie care are darul de a te transpune aproape imediat într-o “altă lume” și de a transforma o simplă plimbare într-o călătorie de poveste. Deși vremea ne-a dat de furcă (și ne-a plouat și în timpul pregătirilor, dar și după orele 21, când s-a dat startul festivalului), am avut grijă ca gulguțele să rămână aprinse până la orele 22:30, când ploaia s-a întețit, iar albaiulienii ne-au recompensat cu o prezență numeroasă, în ciuda capriciilor vremii. Peste 120 de cercetași au fost implicați în acțiunea de organizare a festivalului, de la lupișori la adulți.

După două încercări nereuşite de a ţine ediţia a cincea a Festivalului Luminii, vremea s-a arătat dornică să ţină cu noi abia în luna octombrie a anului 2014. Zona devenită deja tradiţională a fost umplută cu peste 5000 de gulguțe de către 120 de cercetaşi la fel de implicaţi ca de fiecare dată. Nu doar spectacolul de lumini a contat de data asta ci și schimbul de cărţi pe nevăzute și grupul muzicienilor, iar piesa de rezistenţă a fost cu siguranţă gulguţa-gigant pe care oamenii şi-au lăsat inscripţionate bucuriile mărunte. Toate astea au dat o nouă savoare Festivalului Luminii.

 

Centrul Local “Axente Sever” Alba Iulia

Participă!